Den #Digitale Frilandsgartner

At drive et moderne frilandsgartneri er et meget krævende og til tider hektisk arbejde. Ønsker man at effektivisere virksomheden så drejer det sig ikke kun om f.eks. elektroniske dagsedler, men om driften af hele virksomheden. Derfor har vi tænkt alle processer, systemer og rutiner ind i CustomOffice-systemet.

Nedenfor kan du læse om hvordan vi har hjulpet DanRoots med bl.a. at blive fri for de manuelt udfyldte time- og ugesedler på papir.

DanRoots har fået en mere effektiv produktion efter overgangen til CustomOffice

DanRoots er Danmarks førende producent af rodfrugter. Ca. 40.000 tons fra 700 hektar høstes løbende året rundt, og sikrer økologiske rodfrugter til forbrugerne. Det bliver også til en del konventionelle gulerødder, men det meste er økologisk dyrket, og økologi er fremtiden.

DanRoots er etableret som gartneri i 1955 og drives i dag af tredje og fjerde generation i form af Klaus Vestergaard og sønnen Peter Vestergaard, som er medejer og markchef. DanRoots leverer 80% af produktionen til det danske marked og resten til Tyskland med speciale i friske rodfrugter 11 måneder om året.

Virksomheden bruger hvert år ca. 41.000 bigballer til at dække rodfrugterne til for at holde dem frostfri. DanRoots beskæftiger ca. 20 personer i markdriften og 60-70 medarbejdere på fabrikken til at vaske og pakke. Dertil kommer en del sæsonarbejdere blandt andet til håndlugning af markerne med rodfrugter.

Se videoen fra DanRoots i Bjerringbro

– Vi står ret godt på markedet blandt andet i Tyskland, fordi vi har det havnære-klima i Danmark kombineret med, at vi dækker rodfrugterne med halm. Det betyder meget, at vi kan levere friske produkter året rundt. I dag er det mest som såkaldt private label – det vil sige med supermarkedskædens eget mærke på, men i fremtiden satser vi lidt mere på yderligere forædlede produkter under vores eget navn, siger Peter Vestergaard.

– Vi går i retning af at betragte os mere som en fødevarevirksomhed, hvor vi tidligere så os selv som et slags landbrug, siger han.

Giver bedre overblik

Overgangen til at arbejde mere med eksport og anvende eget navn fik virksomheden til – for et par år siden – at skifte navn fra Tange Frilandsgartneri til DanRoots.

– For ét år siden introducerede vi CustomOffice. Selv om vi ikke benytter alle funktioner, så har vi stor gavn af det. Vi bruger det til timeregistrering og planlægning, men ikke til fakturering. Vi arbejder udelukkende internt, fortæller Peter Vestergaard.

– Det har givet os en mere effektiv virksomhed, fordi vi hele tiden er opdateret om, hvad medarbejderne laver. Min telefon ringer ikke så ofte, og det tager jeg som et positivt tegn. I dag fører driftslederen og jeg fælles kalender frem for, at vi tidligere havde hver sin. Ved at dele kalender behøver vi ikke ringe sammen så ofte.

– Generelt giver CustomOffice os stor gennemsigtighed, og medarbejderne kan se, hvad kollegerne laver og hvad vi som ledere har planlagt. Det har koblet medarbejdere og ledelsen tættere sammen.

– En funktion vi bruger meget, er at knytte markkort til opgaverne. Vi har i alt 3000 hektar til rådighed, og medarbejderne kan ikke kende alle arealer, så det er godt at vide med sikkerhed, at man er på den rigtige mark.

Kan trække statistik

– Medarbejderne har taget rigtig godt imod det. Alle markmedarbejdere er timelønnede, og de kan nu stemme lønsedlerne af med det, de selv har indtastet, så det giver stor gennemsigtighed. I det hele taget kan vi trække meget statistik, og vi kan blive endnu bedre til at bruge det. Generelt er det bedre at handle på baggrund af viden end ud fra fornemmelser, siger Peter Vestergaard.

– Eksempelvis har vi opdaget, hvor meget tid vi bruger på transport til et bestemt areal. Det kan måske optimeres nu, hvor vi har sikker viden om det. Vi bruger også CustomOffice til at kommunikere. Det fremgår, hvilke traktorer og maskiner de enkelte kører med, og de kan notere eventuelle fejl på maskinerne i stedet for at de bliver noteret på en masse gule sedler hos mig, siger han.

Peter Vestergaard fortæller, at systemet er tilpasset DanRoots, og han fremhæver folkene bag CustomOffice som meget lydhøre.

– De lytter, men de kommer også selv med ideer til løsninger på baggrund af erfaringer fra andre brancher. Det betyder ofte, at vi får endnu bedre løsninger end dem, vi selv foreslår, siger Peter Vestergaard.

DanRoots har ikke varer på lager. Som Peter Vestergaard udtrykker det, så er markerne lager. Der er dog containere med den friske høst på vej ind i produktionen. DanRoots bygger i 2018 en stor hal til frostfri opbevaring af containerne og næste skridt er, at de også kan registreres i CustomOffice.

CustomOffice synkroniserer med de mest brugte økonomisystemer

Der findes mange økonomisystemer og markedet er lidt broget, når vi kigger rundt i branchen. Typisk er det revisoren der har valgt systemet, men sådan behøver det ikke at være. Derfor bruger vi en del tid sammen med vores kunder på, at finde det rette system til jer. Så uanset hvilket system du bruger i dag, så skal vi nok hjælpe dig.

Liste over de mest brugte:

Husk du kan prøve CustomOffice GRATIS i 30 dage – læs mere her