Podcast: Sådan undgår du at blive en del af ‘jernloven’

Bent Flyvbjerg i Podcasten Adfærd
Del artiklen

Projektledelse er en kompleks disciplin, hvor succes sjældent er en garanti. På trods af omhyggelig planlægning og ambitiøse mål ender mange projekter med at overskride budgetter, tidsplaner og forventninger. Ifølge en række undersøgelser lever kun en halv procent af projekter op til det, de lover, og omkring 20 procent af IT-projekter ryger helt ud i halen af fordelingen med et gennemsnitligt budgetoverskridelse på 453 procent.

Disse tal kan virke chokerende, men de afspejler en realitet, som mange projektdeltagere desværre kender alt for godt. Men hvorfor fejler så mange projekter, og hvad kan vi gøre for at undgå at blive en del af den kedelige statistik? Det kan du høre mere om i podcasten “Adfærd“, der interviewer den verdensberømte projektledelsesforsker Ben Flyvbjerg.

Jernloven

I sin bog “How Big Things Get Done” udforsker forfatteren Bent Flyvbjerg netop dette emne. Han deler vigtige indsigter og principper, der kan hjælpe med at bryde den såkaldte ‘jernlov' og sikre projektsucces.

Bent formulerede denne lov, efter han havde analyseret en database på over 16.000 projekter. Han fandt ud af, at tre ting kendetegner store projekter, og derfor blev jernloven formuleret sådan: “Over Time, Over Budget, Under Benefit, Over and Over Again.” Det betyder, at store projekter typisk bliver dyrere end forventet, overskrider tidsplanen og giver ikke de forventede gevinster.

Desværre gentages disse fejl ofte, hvilket er en del af jernlovens essens. I Bents nye bog kvantificerer han dette fænomen. Han viser, at kun 48% af projekterne holder budgettet eller bedre. Når vi kræver både at holde budgettet og tidsplanen, falder dette tal til kun 8,5%. Og når vi tilføjer kravet om at levere forventede gevinster, falder det til kun 0,5% af alle projekter.

Lær af de bedste

Bent Flyvbjerg ser nærmere på en række succesfulde projektledere, herunder den verdensberømte arkitekt Frank Gehry. Bent er kendt for at levere innovative og komplekse projekter, herunder ikoniske bygninger som Guggenheim-museet i Bilbao. Hans tilgang til projektledelse er baseret på grundige forundersøgelser, teknologisk innovation og samarbejde med pålidelige partnere.

1. Forstå formålet:

Gehry starter altid med at spørge klienten, hvorfor de vil bygge et projekt. Han udfordrer deres idéer og sikrer, at de har klare mål og forventninger. Dette fokuserede sig på formålet er afgørende for at skabe en vellykket vision.

2. Simuler og planlæg:

En af Gehrys nøgler til succes er brugen af avancerede computermodeller til at simulere projekter. Ved at teste ideer og løsninger virtuelt kan han identificere og løse problemer, før de opstår i virkeligheden. Denne tilgang minimerer risici og sikrer, at projekterne leveres til tiden og inden for budgettet.

3. Byg med de bedste:

Gehry arbejder ofte sammen med et team af pålidelige partnere, som han har bygget en langvarig relation til. Han ved, at godt samarbejde og tillid er afgørende for projektsucces.

4. Risikostyring:

En central del af at undgå fiasko i projektledelse er at forstå og håndtere risici. Bent Flyvbjerg taler om vigtigheden af at forstå baserate og bruge referenceklassens prognoser til at vurdere risici og sandsynligheder. Dette hjælper med at skabe realistiske forventninger og sikrer, at projektledere er forberedt på uventede udfordringer.

Konklusion

Projektledelse er en udfordrende disciplin, men det er muligt at bryde ‘jernloven' og skabe succesfulde resultater. Ved at lære af de bedste, forstå formålet med projekterne, simulere og planlægge omhyggeligt og håndtere risici på en effektiv måde, kan vi alle arbejde mod at blive en del af den sjældne procentdel af projekter, der leverer som lovet.

Hvis du vil lære mere om projektledelse og hvordan du kan undgå de faldgruber, der ofte ledsager det, kan du læse mere om Bent Flyvbjergs globale bestseller-bog: “How Big Things Get Done”. Med de rette værktøjer og tilgange er det muligt at skabe positive og varige resultater, uanset projektets kompleksitet eller omfang.

Hvis du vil dykke dybere ned i emnet eller diskutere, hvordan du kan anvende disse principper i din egen virksomhed, er du velkommen til at kontakte os på CustomOffice. Vi er her for at hjælpe med at skabe succes for dine projekter.

Læs også...

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få inspiration til en hverdag uden papir, invitationer til konferencer og nyt om CustomOffice.
Indtast virksomhedsdomæne
.customoffice.dk